Accordéon Mélancolique

december 29, 2014 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Concert Accordéon Mélancolique

Op zondagmiddag 18 januari treedt het duo Accordéon Mélancolique op in de Dorpskerk van Ellecom. Accordéon Mélancolique is accordeon maar dan anders. Muziekstukken en Chansons afgewisseld door pareltjes van gedichtjes, verrassende citaten en grappige anekdotes.

Aanvang 15.30 uur, de kerk is open vanaf 15.00 uur. Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten.

Acmel

Twee accordeons
flirten, dagen uit, kibbelen en omhelzen elkaar.
Parels uit de Zuid-Amerikaanse en Franse traditie
dansen op wolken in een wereld van toetsen balgen en lucht.
Kruidige samenklanken uit zonovergoten Méditerranee en Caraïben
brengen Hollandse vlinders op andere gedachten.

Een aantal jaren geleden ontdekten de muzikanten, Cherie de Boer en Jean-Pierre Guiran, de voorname rol die stilte speelt in muziek. Het bewust gebruiken hiervan leidde tot een hergeboorte van hun speelstijl. Zelfs de meest eenvoudige stukken krijgen hierdoor een intense spanning en geeft extra sprankeling aan ritmische melodieën.

Het duo is opgericht in 1984. Beide muzikanten zijn grotendeels autodidact, een originele speelstijl is daaraan wellicht debet. Hun eerste CD L’imparfait du Cœur werd uitgebracht in 1998, en werd door het Zweedse accordeonmagazine Dragspels Nytt uitgeroepen tot de beste accordeon CD van 1999. Naar aanleiding daarvan speelden ze in zomer 2000 en 2003 op festivals in IJsland en Denemarken.

Sinds 1999 werden door Accordéon Mélancolique honderden concerten gegeven. Een vijftal cd’s, met veel eigen composities vinden hun weg naar muziekliefhebbers wereldwijd. Vier bladmuziekbundels zijn inmiddels uitgegeven die enthousiast worden gebruikt door muzikanten en muziekscholen. De waardering voor hun muziek blijkt ook uit het veelvuldige gebruik ervan in films, documentaires, dans- en theaterproducties, commercials etc.

Cherie Cherie de Boer

“Als jong meisje was ik direct gegrepen toen ik voor het eerst een accordeon hoorde. Na een periode van helaas ongeïnspireerde lessen, verdween de accordeon lang onder mijn bed. Pas toen ik met een vriendin in een Utrechts orkest ging optreden, haalde ik hem weer tevoorschijn. Toen ik Jean-Pierre accordeon hoorde spelen, vond ik mijn benadering van muziek helemaal in hem terug en gelukkig is dat nog steeds zo. Het samenspelen met Jean-Pierre beviel zo goed dat wij nu alweer 25 jaar samen zijn…. Muzikaal zowel als privé.”

Jean-PierreJean-Pierre Guiran

“Toen ik als natuurkunde-student voor het eerst een accordeon beroerde, was dat meteen de ommekeer in mijn leven. Het was reden om me totaal op deze muziek en dit instrument te storten. Mijn Franse achtergrond is vanzelfsprekend een voordeel bij het vertolken van het Franstalige repertoire. Maar bij het componeren probeer ik altijd een authentieke sfeer mee te geven. In de samenwerking met Cherie spreekt me haar transparantie aan en hoe ze gebruik maakt van dynamiek in de melodie.”

 

Voor meer informatie zie de website van Accordéon Mélancolique: www.acmel.nl