Concert Flor d’Luna

januari 7, 2016 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 17 januari 2016 treedt Flor d’Luna op in de Dorpskerk van Ellecom.

Flor d’Luna werd in 2005 in Zutphen opgericht door gitarist/componist Marcel Verheugd en zangeres Carla Koehorst. Sinds die tijd heeft Flor d’Luna zich ontwikkeld van een (wereldmuziek-)duo dat zich vanaf 2007 toespitste op de Portugese Fadomuziek, naar een trio (met celliste Manuela Verbeek) dat inmiddels een geheel eigen weg is ingeslagen. Het zal een bijzondere kennismaking worden met deze musici die alle drie op eigen, gepassioneerde wijze een muzikaal verhaal doen ontstaan.

Aanvang 15.30 uur. Kerk open 15.00 uur. Entree €10 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten.
Tevens is het boek ‘De Nicolaas- of Dorpskerk van Ellecom’ verkrijgbaar, over 1100 jaar kerkgeschiedenis. Een mooi cadeau voor een passende gelegenheid!

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Dorpskerk Ellecom. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de Dorpskerk.

Flordeluna  Flor d’Luna kreeg vooral bekendheid door zich toe te leggen op een eigen vertolking van de Portugese Fadomuziek. In de composities van Marcel Verheugd zijn de Fado-invloeden regelmatig nog terug te horen. Een aanzienlijk deel van de teksten is afkomstig van de misschien wel bekendste dichter/schrijver van Portugal: Fernando Pessoa. Zijn teksten worden veelal gelinkt met “saudade”, het kenmerk van de Portugese ziel en Fado-traditie. Onbereikbaarheid, verlangen, eenzaamheid, zich gevangen voelen in de tijd… Een in het Nederlands niet zo makkelijk naar één woord te vertalen gegeven. Hoe te leven met een haast niet te bevatten schoonheid… (Pessoa).
In de muziek van Flor d’Luna is die saudade terug te vinden, maar net als in de Fado worden die gevoelens soms juist naar een opgewekte lichtheid vertaald. Het leed wordt draagbaar(der) en misschien geeft het weer, dat het lijden iets is wat gekoesterd kan worden. Het hoort erbij, het is deel van het leven, van de mensheid, van de Fado-traditie… En zoals een ieder zijn eigen weg gaat in het leven, laat ook Flor d’Luna haar persoonlijke sporen na in de stroom van het leven.

Carla Koehorst   Carla Koehorst, zang, koos na een studie in de beeldende kunst voor een vervolg in de muziek. Ze begon haar opleiding solozang klassiek aan het conservatorium te Enschede, bij Anne Haenen. Hier ontwikkelde zij een grote liefde voor de bewerkingen van volksliederen, zoals van Manuel de Falla en Benjamin Britten. Met de Keltische tradities als vertrekpunt – waaraan een reis naar Ierland werd verbonden – speelde ze gedurende enkele jaren met harpiste Madeleine Wulff in ‘Duo Carma’.
In 2005 ontstond de samenwerking met Marcel Verheugd die uitmondde in het duo ‘Flor d’Luna’. Aanvankelijk speelde Keltische muziek ook hier een prominente rol, naast Spaanse klassieke en volksmuziek. In 2007 werd Flor d’Luna gegrepen door de Portugese fadomuziek en sindsdien vormt dit een groot deel van het repertoire.
In haar ontwikkeling als mezzosopraan krijgt zij zangcoaching van Elena Vink. Verder wordt Carla regelmatig gevraagd voor projecten en zang bij bijzondere gelegenheden. Zo is er de samenwerking met gitarist/componist Jan Guichelaar, waarmee ze zijn Kafka-liederen heeft uitgevoerd in Utrecht.

Marcel Verheugd    Marcel Verheugd, gitaar. Na zijn vwo-diploma in Bemmel studeerde Marcel muziekregistratie en gitaar (jazz) aan het conservatorium in Den Haag. Vervolgens werkte hij als geluidstechnicus bij Joop van den Ende Producties. Van Les Misérables in het Circustheater tot aan Cyrano op Broadway. Met tekstschrijver/cabaretier Kees Bos richtte hij kinderliedjesgroep ‘Niet Allemaal Tegelijk!’ op. Hiermee zijn inmiddels vier succesvolle cd’s uitgebracht, allen met eigen composities. Naast deze kinderliedjes componeerde Marcel ook muziek voor een eigen musicalversie van ‘Alleen op de wereld’, een liedjesprogramma voor Ryan van der Akker, verschillende theaterproducties in De Spelerij te Dieren en een verhalen-cd ‘De schat van Amadoris’ met o.m. Bram van der Vlugt.
In 2005 ontstond het duo ‘Flor d’Luna’, met zangeres Carla Koehorst waarmee de weg verder open ligt om te componeren en musiceren. Omdat tijdens het akoestisch musiceren de behoefte ontstond aan een bijzondere gitaar, heeft hij deze naar eigenzinnig inzicht van Theo Scharpach en Menno Bos in Nederland laten bouwen. Voor meer informatie hierover zie: www.scharpach.com.
In de toekomst zal Marcel zich voornamelijk toeleggen op het componeren van nieuw repertoire, in samenwerking met verschillende ( tekst-)dichters. Zijn zoektocht langs diverse muziekstijlen, waaronder jazz, klassiek, flamenco, bracht hem een rijkdom aan muzikale bagage waarbij het klankidioom van de Portugese fado voor hem inmiddels een belangrijke inspiratiebron is. De tekst blijft voor hem het uitgangspunt in nieuwe composities.

Manuela Verbeek    Manuela Verbeek, cello, volgde haar eerste cellolessen bij Leontien Stordieu. Vervolgens bij Maria Hol en aan het Artez conservatorium bij Jeroen Reuling en René Berman. Tijdens haar studie speelde ze mee met verschillende masterclasses en projecten, o.a. met The Holland Baroque Society en het Nationaal Jeugd Orkest. Ook speelde ze in diverse kamermuziek-ensembles.
Ze werkte op verschillende locaties als invaldocent en was werkzaam bij Kunstbedrijf Arnhem. Momenteel heeft zij een privé-lespraktijk in Arnhem en Zutphen.
Manuela is een veelzijdig celliste. Ze werkt in verschillende muziekgenres: een flamenco ensemble, een strijktrio, Orchestra Twente en Flor d’Luna. Verder heeft ze meegewerkt aan de ‘Acoustic Sessions’ van Blaudzun met o.a. een opname bij Vrije Geluiden.