Concert Klezmore

januari 6, 2016 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 21 februari 2016 treedt Klezmore op in de Dorpskerk van Ellecom.

“MAZELTOV, veel geluk!”Mazeltov  Dat roept men  tijdens de Joodse bruiloftsceremonie als de bruidegom onder het trouwbaldakijn, de choepa, symbolisch een glas kapot trapt. Het breken van het glas staat symbool voor de breekbaarheid van het huwelijk dat nooit verbroken mag worden. Tevens herinnert dit gebaar aan de verwoesting  van de tempel van Jeruzalem in het jaar 70 na Chr. en de vervolgingen daarna.

Orkest Klezmore neemt u vanmiddag mee op een muzikale reis door het Oost-Europa van de vorige eeuw. Destijds reisden daar groepjes Joodse muzikanten  -klezmorim geheten- rond en vermaakten op bruiloften en dorpsfeesten het publiek met hun muziek. Naast deze klezmermuziek brengt Klezmore ook een aantal liedjes ten gehore in het Jiddisch, de eigen taal van de Joden. Een van oorsprong Nederduitse taal met Slavische en Hebreeuwse invloeden. Jiddisch wordt heden ten dage nog gesproken in  Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Aanvang 15.30 uur. Kerk open 15.00 uur. Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten onder het genot van een glaasje.
Tevens is het boek ‘De Nicolaas- of Dorpskerk van Ellecom’ verkrijgbaar, over 1100 jaar kerkgeschiedenis. Voor wie wat meer wil weten, of gewoon een mooi cadeau voor een passende gelegenheid!

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Dorpskerk Ellecom. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de Dorpskerk.

.Groepsfoto( 3) (Mobile)

Klezmore
De muzikanten kennen elkaar uit verschillende folklore-ensembles en wereldmuziekprojecten en spelen sinds 2006 als kwartet Klezmore samen. Sinds 2011 zijn zij een kwintet en weten niet meer hoe ze zonder de warme, expressieve stem van zangeres Carina ooit muziek hebben kunnen maken.

Ben Immens   Ben Immens begon op 19-jarige leeftijd met klarinetles bij de Enka-harmonie in Arnhem. Daar ligt zijn bakermat als muzikale alleseter. Sindsdien heeft hij gespeeld in een grote verscheidenheid aan orkesten: Enka Orkestvereniging (het huidige Arnhem Sinfoniëtta), het Huissense dweilorkest De Bietenrooiers, WIM Nijmegen (Werkgroep Improvisatie Muziek), Zuid-Nederlands Workshoporkest o.l.v. Niko Langenhuijsen, Jos Engelhards New Wave Ensemble, Arabesque, Fair Weather Quartet, Laudate Musica en niet te vergeten het roemruchte straatorkest Horen en Zien. Ben speelde ruim 20 jaar klarinet en tenorsaxofoon bij de Dutch Barrelhouse Jazzband, toen hij ontdekte hoe mooi klezmer en andere volksmuziek uit de Balkan kan zijn. Vanaf 1996 speelt hij klarinet bij o.a. het Klezvolktrio, Klezmarot, Dosido, Freylech, L’Chaim en sinds 2006 bij Klezmore. En dat hoopt hij nog lang te doen!

Carina Majkowski  Carina  Majkowski  wilde als klein meisje al zangeres worden. Na wat muzikale omzwervingen en het nemen van klassieke zanglessen leert zij in 2011 bij een workshop de muzikanten van Klezmore kennen. Met haar warme stem is zij een aanwinst voor de band. Klezmer vertolkt voor haar uitbundige vreugde, maar ook melancholie en droefheid; een bepaalde diepte, waardoor je wordt geraakt. Kortom, muziek voor de ziel. Sinds kort zingt zij ook een ander, breder repertoire met het Trio 2Jungs1Diva. Carina woont met haar man en kinderen in Kleve en werkt daar als docente aan de Volkshochschule.

Thomas Ruffman   Thomas Ruffmann begon op 10-jarige leeftijd met vioollessen en speelde al snel altviool in het kamerorkest van Erlangen en viool in het schoolorkest en het conservatoriumorkest. Net als zovelen werd hij in de 80-er jaren aangestoken door het volksmuziekvirus en zette hij zijn eerste schreden op het pad van de Ierse en Duitse Folk bij de band Saitenblase. Pas bij de Nederlandse Klezmer revival in de jaren 90 ontdekte hij de diepe emotie en de warmte die altijd al in zijn viool sluimerden. Vele jaren speelde hij met de band Frejlech, later ook in het wereldmuziekorkest Pajdusko tot hij tenslotte zijn muzikale thuis vindt bij Klezmore. De laatste jaren komen er steeds meer muziekstijlen bij: in het vioolduo Violento speelt hij samen met Jos Koning Westeuropese dansmuziek uit de laatste zes eeuwen, hij begeleidt kamerkoor Carmina Ludens en speelt tweede viool in Bach Collegium Rhenanum. Sins kort speelt hij ook viool in het Trio 2Jungs1Diva, samen met Klezmore-zangeres Carina. Thomas woont in Keeken en werkt in Kleve.

Nikolaj Frank Jensen    Nikolaj Frank Jensen  Nikolaj heeft Deense roots. Toen hij 30 jaar was besloot hij een contrabas te kopen en muziek te gaan maken. Als bassist heeft hij zijn muzikale sporen verdiend bij de Elbow Jazzband. Met de “Gebr. v.d. Berg” maakte hij muzikaal cabaret. Nikolaj heeft voorts jaren deel uit gemaakt van volksdansband Dosido, die later Pajdusko ging heten. Hier nam hij ook regelmatig de darabucka en tapan ter hand. Dat doet hij ook bij Klezmore. Hier komen zijn liefde voor jazzmuziek en de muziek uit Oost-Europa bij elkaar. Nikolaj woont in Nijmegen en werkt in de zorg.

Karin Peters    Karin Peters heeft in haar jeugd jarenlang accordeonles, maar speelt daarna zo’n vijfentwintig jaar niet meer. Als zij weer gaat volksdansen pakt ze de muzikale draad weer op. Ze speelt jarenlang in de wereldmuziek-band Dosido, later Pajdusko, en begeleidt met de band veel volksdansbals. Door middel van workshops maakt ze kennis met klezmer. Deze muziek ,met z’n aanverwante stijlen van balkan- en zigeunermuziek, is het voor haar helemaal! In 2006 sluit zij zich aan bij Klezmore. Naast het spelen houdt zij zich bezig met het noteren en arrangeren van nieuw repertoire voor de band. Momenteel speelt Karin mee als gastmuzikante in de voorstelling “Het lied van de bomen” van kamerkoor Carmina Ludens. Karin woont in het pittoreske stadje Batenburg aan de Maas en werkt als remedial teacher in het basisonderwijs.

Bert Wachelder

Bert Wachelder: Ik speel sinds mijn studententijd dwarsfluit en klarinet. Na de eerste verkenning van die instrumenten begon ik al snel samen te spelen in jazz workshops. In het begin van de jaren ’80 ontdekte de volksmuziek van de Balkan via Iduna en ben sindsdien die muziek blijven spelen in Freylech, Pajdusko en Dojna. Naast volksmuziek heb ik popmuziek gespeeld in Posketoor en blaas ik al ruim 30 jaar graag mee in het dweilorkest de Boemels. Omdat ik jarenlang  samen met Karin, Thomas en Nikolaj in Pajdusko heb gespeeld, ben ik gevraagd  om de vaste klarinettist – Ben – te vervangen tot hij hersteld is van zijn operatie. Dat doe ik nu al enkele maanden met veel plezier. Naast klarinet speel ik in Klezmore ook fluit.

 

Voor meer informatie zie hun website www.klezmore.com