Concert Utrechts Vocaal Ensemble

juni 21, 2018 in Nieuws door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 7 oktober 2018 treedt het Utrechts Vocaal Ensemble op in de Dorpskerk van Ellecom.

Het Utrechts Vocaal Ensemble is een ambitieus en gezellig kamerkoor met (momenteel) 30 leden, onder leiding van dirigent Jeroen Spitteler. Het repertoire gaat van de vijftiende eeuw tot hedendaagse composities. Ondanks de verschillen in muzieksmaak van de individuele koorleden, heeft het UVE een lichte voorkeur voor composities van na 1946, het geboortejaar van het UVE, en voor oude polyfonie. Het koor zingt meestal a capella, rondom een thema, tijdperk of muzieksoort.

Het programma van vanmiddag heeft als titel ‘Van Trajectum naar Tallinn’.

Aanvang 15.30 uur. Kerk open 15.00 uur. Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten onder het genot van een drankje.

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Dorpskerk Ellecom. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de Dorpskerk.

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist in de Kathedraal van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch aan de Schola Cantorum onder leiding van Maurice Pirenne.

Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Daan Admiraal en Jan Bogaarts en studeerde bij specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven.
Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.
Hij was jarenlang als zanger werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Amsterdam en bij het in de uitvoering van 16e-eeuwse polyfonie gespecialiseerde solisten-ensemble Cappella Pratensis.

Sinds 2011 wordt hij als zanger gecoacht door ademspecialist Paul Tripels en de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans, die hem tevens begeleidde in de overstap van het stemvak tenor naar bariton. Daarnaast heeft hij een kleine groep zangleerlingen waarvan hij een aantal begeleidde voor hun toelating aan diverse conservatoria in Nederland.

Als koordirigent houdt hij zich bezig met een breed repertoire, dat loopt van Middeleeuwen en renaissance tot hedendaags werk. Op zijn repertoire staan zowel werken van Hildegard von Bingen en Machaut als werken van Ton de Leeuw en Escher. Tevens heeft hij in de loop van de jaren ruime ervaring opgebouwd met het uitvoeren van werken voor koor en orkest in grote bezetting, waaronder meerdere werken van Bach en recentelijk Ein deutsches Requiem van Brahms.

Naast gastdirigentschappen is hij dirigent en artistiek leider van Vocaal Ensemble Photonen te Amsterdam, het koor&orkest-project MidsummerVoices, het in 2010 opgerichte Ensemble Hermes, een ensemble voor met name oude muziek dat bestaat uit geschoolde amateurs en jonge professionals, en sinds 2016 van het Leids Kamerkoor.

Sinds najaar 2012 is hij dirigent van het Utrechts Vocaal Ensemble.