Jubileumconcert Utrechts Vocaal Ensemble

januari 2, 2016 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 10 april 2016 treedt het Utrechts Vocaal Ensemble op in de Dorpskerk van Ellecom.

UVEgroepHet Utrechts Vocaal Ensemble is een ambitieus en gezellig kamerkoor met (momenteel) 30 leden, onder leiding van dirigent Jeroen Spitteler. Het repertoire gaat van de vijftiende eeuw tot hedendaagse composities. Ondanks de verschillen in muzieksmaak van de individuele koorleden, heeft het UVE een lichte voorkeur voor composities van na 1946, het geboortejaar van het UVE, en voor oude polyfonie. Het koor zingt meestal a capella, rondom een thema, tijdperk of muzieksoort.

Het programma van vanmiddag heeft als titel ‘Vocaal 70 karaats’ met koormuziek uit recente decennia. Het is het Jubileumconcert van het 70-jarige UVE.

Aanvang 15.30 uur. Kerk open 15.00 uur. Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten onder het genot van een glaasje. Tevens is het boek ‘De Nicolaas- of Dorpskerk van Ellecom’ verkrijgbaar, over 1100 jaar kerkgeschiedenis. Voor wie wat meer wil weten of gewoon een mooi cadeau voor een passende gelegenheid!

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Dorpskerk Ellecom. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de Dorpskerk.

Met een programma bestaande uit koormuziek uit de laatste zeven decennia viert het Utrechts Vocaal Ensemble dat het 70 jaar geleden werd opgericht. Het UVE is weliswaar een van de oudste koren van Utrecht, maar borrelt van muzikale vitaliteit. Zo is tijdens het concert de wereldpremière van Triptiek, een drieluik met tekst en muziek van een dichteres en componisten uit het koor zelf, gemaakt voor dit jubileum. Daarnaast klinken onder meer  Un soir de neige van Poulenc, uit midden jaren veertig, de Shakespearesongs van Vaughan Williams, waarin de weg de naar nieuwe klanken te horen is maar die nog niet met de vocale traditie breekt. Typisch jaren zeventig is  Sound-poem in Shikira Tala van de Nederlander David Porcelijn, waarin het koor niet zingt, maar swingt en roept en praat in een ritme dat uit de traditie van de raga’s komt.
In Benedictio van Sisask laat het UVE de aanstekelijke muzikaliteit horen die verborgen was achter het IJzeren Gordijn en die vanaf de jaren negentig de vocale wereld in het westen heeft verrast.
Ook een première, maar dan voor Nederland, is het recentere, uit vier madrigalen bestaande, Now sleeps the Crimson Petal van Paul Mealor.
Recent is ook het door onze dirigent geschreven Cantilene, een toonzetting van het gedicht Vera Janacopoulos  van de Utrechtse dichter Jan Engelman.

Jeroen Spitteler

Jeroen Spitteler begon met musiceren als jongenssopraan en solist in de Kathedraal van Sint Jan te ’s-Hertogenbosch aan de Schola Cantorum onder leiding van Maurice Pirenne.

Na zijn studie Grieks en Latijn aan de Universiteit van Amsterdam koos hij voor de muziek en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Daniël Reuss. Hij volgde lessen koor- en orkestdirectie bij o.a. Daan Admiraal en Jan Bogaarts en studeerde bij specialisten in renaissance- en barokmuziek, zoals Paul van Nevel en Jos van Veldhoven.
Aansluitend studeerde hij solozang aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Sasja Hunnego.
Hij was jarenlang als zanger werkzaam bij o.a. de Nederlandse Bachvereniging en Cappella Amsterdam en bij het in de uitvoering van 16e-eeuwse polyfonie gespecialiseerde solisten-ensemble Cappella Pratensis.

Sinds 2011 wordt hij als zanger gecoacht door ademspecialist Paul Tripels en de bekende Nederlandse tenor Marcel Reijans, die hem tevens begeleidde in de overstap van het stemvak tenor naar bariton. Daarnaast heeft hij een kleine groep zangleerlingen waarvan hij een aantal begeleidde voor hun toelating aan diverse conservatoria in Nederland.

poster UVE