Concert Zutphens Barok Ensemble

oktober 2, 2014 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 19 oktober 2014 verzorgt het Zutphens Barok Ensemble een concert in de Dorpskerk in Ellecom.

Aanvang 15.30 uur. Entree €7,50.

Het Zutphens Barok Ensemble is een groep van ca 20 muzikanten die zich uit liefhebberij toeleggen op het spelen van muziek, geschreven in de periode tussen 1600 en 1800. Je kunt dan denken aan componisten als Bach, Blow en Buxtehude, maar ook aan Heinichen, Händel en Haydn, Telemann of Vivaldi. Het ensemble bestaat ruim 30 jaar en is een van de weinige barokensembles die met een vaste groep mensen wekelijks repeteert.
Het ensemble wordt vanaf de concertmeesterstoel geleid door barokvioliste Elin Eriksson. Elin Eriksson

Het ensemble bestaat idealiter uit 2 traversi, 2 barokhobo’s, 1 barokfagot, 10 violen, 4 altviolen, 3 celli, 1 contrabas/violone, 1 klavecimbel/orgel. Vaak is ook een theorbe een welkome aanvulling. De term ‘idealiter’ impliceert al dat we dit ideaal nog niet bereikt hebben. We hebben plaats voor violisten, een altviolist en een contrabassist of violone-speler. Ook een theorbe-speler is welkom.
ZBEnsemble

Het Concert

Kosmopolieten uit de barok

In de (barok)muziek beweegt de muziek met een zekere regelmaat en tegelijk met vrijheid en beweeglijkheid: spanningsopbouw en ontspanning. Als bij eb en vloed. De wervelende suite “Hamburger Ebb’ und Fluth” (of “Wasser-Ouvertur”) schreef Telemann in 1723 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Admiralität van de stad Hamburg. Deze Admiralität had als taak piraten af te schrikken. We hopen dat het u niet afschrikt en dat u komt luisteren naar deze feestelijke muziek. Zowel Georg Philipp Telemann (1681-1767) als Georg Muffat (1653-1704) waren internationaal georiënteerde musici. Ze keken graag over grenzen heen en waren bepaald niet eenkennig in hun smaak. In dit concert spelen wij een suite in Franse stijl en een “sonata da camera” in Italiaanse stijl van Georg Muffat, en twee suites in Franse stijl van Georg Philipp Telemann. In Telemann’s Suite in D soleert de viola da gamba. In dit concert bespeelt Els Kluin een bijzonder historisch instrument uit circa 1780, dat in de jaren dertig van de vorige eeuw werd gevonden op de zolder van het Amsterdamse Concertgebouw.
ZBE poster