Extra: Concert Zutphens Barok Ensemble

januari 1, 2017 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 12 maart 2017 treedt het Zutphens Barok Ensemble op in de Dorpskerk van Ellecom.

NB. Dit is een extra concert dat niet staat aangekondigd in ons Concerten & Evenementen programma 2016-2017.

Het Zutphens Barok Ensemble is een groep van ca 20 muzikanten die zich uit liefhebberij toeleggen op het spelen van muziek, geschreven in de periode tussen 1600 en 1800. Je kunt dan denken aan componisten als Bach, Blow en Buxtehude, maar ook aan Heinichen, Händel en Haydn, Telemann of Vivaldi.
Het ensemble bestaat ruim 30 jaar en wordt vanaf de concertmeesterstoel geleid door barokvioliste Elin Eriksson.

Aanvang 15.30 uur. Kerk open 15.00 uur. Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten, onder het genot van een drankje.

Programma Musica d’Italia

Maart. De winter kunnen we nog niet helemaal achter ons laten terwijl het voorjaar nog op gang moet komen. De ideale maand dus om met ons de Italiaanse zon op te zoeken! U kunt zich bij het concert op 12 maart lekker opwarmen aan Italiaanse muziek. We pakken groots uit met een concerto grosso van Arcangelo Corelli. De beroemde Antonio Vivaldi is met concert voor twee hobo’s en een verrassend Concerto madrigalesco vertegenwoordigd. Van de nauwelijks minder beroemde Domenico Scarlatti zal een Sinfonia klinken. De vrolijkheid van het concert voor blokfluit en strijkers van Giuseppe Sammartini werkt zeer aanstekelijk. Baldassare Galuppi werd zeer gewaardeerd om zijn operacomposities, maar ook voor twee traverso’s en orkest wist hij boeiende muziek te schrijven. Met muziek van Leonardo Leo en Giuseppe Torelli is de Italiaanse feestvreugde compleet. Viva l’Italia!

Het concert wordt georganiseerd door de Stichting Behoud Dorpskerk Ellecom. De opbrengst is bestemd voor de instandhouding van de Dorpskerk.

Historie ZBE
Op 29 maart 1983 verschenen drie dames (Breen, Moojen en Wohl, deze laatste ook wel bekend onder de naam van Riesen) en een heer (Niesing) bij de notaris in Zutphen om de vereniging ‘Vrienden van het Zutphens Barok Ensemble’ op te richten met als doel voorwaarden te scheppen die het mogelijk maken oude muziek zo historisch mogelijk ten uitvoer te brengen” en ‘zoveel mogelijk liefhebbers van oude muziek met elkaar en met die muziek in contact te brengen’.
Deze doelstelling is nog altijd springlevend! Nog staat de historische uitvoeringspraktijk voorop en ook is een belangrijke drijfveer nog altijd om (nieuw) publiek te werven en nauw in contact te staan met ons publiek. De basis is: samen plezier hebben in muziek maken. Iedereen praat mee, levert ideeën, draagt een steentje bij aan het scheppen van voorwaarden om onze muziek over het voetlicht te brengen.
Het ensemble bestaat idealiter uit 2 traversi, 2 barokhobo’s, 1 barokfagot, 10 violen, 4 altviolen, 3 celli, 1 contrabas/violone, 1 klavecimbel/orgel. Vaak is ook een theorbe een welkome aanvulling.

Voor meer informatie zie website: www.zutphensbarokensemble.nl