Het Muzenkwartet

januari 20, 2015 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 22 maart treedt het Muzenkwartet op in de Dorpskerk van Ellecom.

Het Muzenkwartet is een strijkkwartet bestaande uit Aimée Broeders viool, Inge Poodt viool, Marian van den Berg altviool en Joke den Heijer cello.
Aanvang 15.30 uur, de kerk is open vanaf 15.00 uur.
Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten.

Het Muzenkwartet werd opgericht in 2002 en bestaat voornamelijk uit leden van Het Gelders Orkest. Het idee om een strijkkwartet te formeren is dan ook ontstaan binnen de muren van Musis Sacrum in Arnhem, de thuisbasis van HGO.

Muzenkwartet “Met veel passie storten wij ons op het schitterende strijkkwartet repertoire. Onze concerten zijn altijd een belevenis waarin wij het publiek meenemen op onze muzikale reis. Vanzelfsprekend vertellen wij ook wat over de te spelen werken en er zijn altijd wel een paar bijzondere wetenswaardigheidjes die u nog niet wist. Na afloop van het concert vinden wij het leuk om te horen wat onze luisteraars ervan vonden en is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Wij verheugen ons op een nadere muzikale kennismaking!”

Strijkkwartet op.76 nr 2 in d (Kwintenkwartet) van Joseph Haydn (1732-1809)
– Allegro
– Andante, o più tosto Allegretto
– Menuetto/Trio, Allegro ma non troppo
– Finale, Vivace assai

Uit de 5 Novelletten opus 15 van Alexander Glasunow (1865-1936)
– nr 1 Alla Spagnuola, Allegretto

Strijkkwartet nr.12 opus 96 in F (Amerikaanse) van Antonín Dvořák (1841- 1904)
– Allegretto ma non troppo
– Lento
– Molto vivace
– Finale, Vivace ma non troppo

AimeeBroedersAimée Broeders volgde lessen bij Herman Krebbers en studeerde bij Davina van Wely aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, waar zij zowel haar Docerend als Uitvoerend Musicus diploma behaalde. Daarnaast volgde zij meestercursussen bij o.a. Saschko Gawriloff en Rainer Kussmaul. Zij werkte als vaste remplaçante bij o.a. Het Rotterdams Philharmonisch, Radio Filharmonisch, Nederlands Philharmonisch en Brabants Orkest. Sinds maart 1995 is zij als eerste violiste verbonden aan Het Gelders Orkest. Tevens heeft zij al meer dan 25 jaar een bloeiende lespraktijk. Als viooldocente heeft zij ook de jongtalentklas onder haar hoede van het Artez Conservatorium in Arnhem. Zij maakte deel uit van diverse kamermuziek-ensembles, waaronder het pianotrio “Gatto” en het “Giacometti”-kwartet.

IngePoodtInge Poodt studeerde aan het Twents Conservatorium te Enschede bij Maurits v.d. Berg, alwaar ook zij haar DM en UM diploma behaalde. Al tijdens haar studie remplaceerde zij bij het Orkest van het Oosten en Het Gelders Orkest. Zij werkte een seizoen lang mee aan de kinderopera “Don Giovanni” van Frank Groothof. Momenteel werkt zij als remplaçante naast bij eerdergenoemde orkesten o.a. bij het Residentie Orkest. Daarnaast is zij werkzaam als viooldocente.

MarianvandenBergMarian van den Berg studeerde altviool bij Matthias Maurer aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en aan het Rotterdams Conservatorium bij Vladimir Mendelssohn. In 1993 behaalde zij het diploma Uitvoerend Musicus. Ze volgde meestercursussen in Spanje en Italië. In 1990 won zij de eerste prijs op het kamermuziekfestival Estate Musicale a Portogruaro in Italië. Marian werkte als remplaçante bij o.a. Nieuw Sinfonietta Amsterdam, Het Rotterdams Philharmonisch, Nederlands Philharmonisch, Residentie en Radio Kamer-Orkest. Zij is verbonden aan Het Gelders Orkest sinds 1996. Het instrument waarop zij speelt is gebouwd door Max Möller sr. en dateert uit 1946.

JokedenHeijerJoke den Heijer heeft cello gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij René van Ast, Anner Bijlsma en Jean Decroos. Ze heeft in diverse orkesten gespeeld, o.a. het Residentie Orkest en de radio-orkesten in Hilversum. Sinds 1982 is ze verbonden als celliste aan het Gelders Orkest en dat doet ze nog steeds met heel veel plezier en voldoening. Naast het orkestwerk is zij een enthousiast kamermuziek beoefenaarster; zij speelde o.a. in het Medina ensemble waarbij zij soleerde in het dubbelconcert van Vivaldi en daarna 15 jaar in pianotrio “Elle”. Ook verleende zij haar medewerking (cello en zang) aan de muziektheatervoorstelling Prins Guidoon en de Zwaan naar een sprookje van Poesjkin bij jeugdtheater Kwatta in 2007(festival) en 2011(tournee). Zingen is een andere grote passie van Joke, zo is zij sinds 2013 als sopraan verbonden aan DUZZ, een zangoctet (semi-professioneel) dat zeer regelmatig van zich laat horen.