Het Pariser Quartett

januari 9, 2015 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 15 februari treedt het Pariser Quartett op in de Dorpskerk van Ellecom.

Aanvang 15.30 uur, de kerk is open vanaf 15.00 uur.
Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten.

Het Pariser Quartett is enige jaren geleden begonnen met het spelen van een van de 12 kwartetten van Telemann met die naam. In de loop van het samenspelen hebben de 4 leden: Piet Cnossen orgel, Jos Dingelhoff fluit, Mirjam Mudde cello en Anna Wiersum (alt)viool de naam Pariser Quartett gehandhaafd. Soms wordt er door 3 musici gespeeld, maar dan wordt er toch weer een 4e persoon als verteller toegevoegd. Vandaag spelen de eerste 3 en is Gea Cnossen onze vertelster.

Het programma van deze middag is geboetseerd rondom Parijs. Bijna alle componisten werkten en woonden in en rond Parijs. Zij hadden o.m. posities als instrumentalist en/of componist op of rond Versailles en werkten voor de Franse adel. Er worden werken gespeeld van o.m. Marin Marais, Joseph Bodin de Boismortier, Michel Blavet, Alexandre Boëly, Claude –Bénigne Balbastre en Wihelmina van Bayreuth.

pariser Quartett foto

Piet Cnossen voltooide zijn orgelstudie aan het Conservatorium te Arnhem bij Bert Matter. Daarna studeerde hij liturgiek en kerkmuziek bij dr. Hans van der Werff en Maarten Kooij in Utrecht. Hij was cantor organist in Velp en sinds 1986 heeft hij deze functie bij de Dorpskerk te Rheden. In 1976 ontving hij de Burgemeester de Bruinprijs.Hij dirigeert zowel het Thomassen mannenkoor te Rheden als het Arnhems mannenkoor. Van beide koren verschenen CDs. Van Cnossens orgelspel zijn ook CDs verschenen van o.a de beide Meere-orgels in Rheden en van de beide orgels in de Lutherse kerk in Doesburg. Hij geeft regelmatig orgelconcerten in binnen- en buitenland.

Jos Dingelhoff studeerde fluit bij Magdalena Kuhn en Pieter Odé en volgde cursussen bij Maxence Larrieu en James Galway. Haar eerste muzikale reis begon in het harmonieorkest van haar vader. Zij heeft les gegeven op het Domein in Arnhem (nu Kunstbedrijf) en speelde vele jaren in ensemble ‘de ereprijs’; een internationaal opererend ensemble dat zich toelegt op het uitvoeren van “verse noten” van – met name – jonge componisten. Nu is ze actief als fluitiste in kleinere bezettingen zoals Duo Aeolus, Serenata en Pariser Quartett.

Mirjam Mudde begon op haar 10e met cello. Toen ze 17 jaar was startte zij haar studie aan de vooropleiding van het Conservatorium in Zwolle en studeerde hoofdvak cello bij Jeroen Reuling en kamermuziek en methodiek bij Maria Hol. Intussen brachten zomercursussen en masterclasses haar onder meer in Duitsland, Frankrijk, Italië, Ierland en Zwitserland. Na haar studie in Zwolle studeerde Mirjam een jaar in Jeruzalem aan de Rubin Academy bij de cellist Shmuel Magen. Al sinds haar studie is Mirjam cellodocent , sinds 2008 als zelfstandige met een praktijk in Zutphen, Dieren en Elst. Momenteel bereidt ze een educatief programma voor als onderdeel van het Internationaal Cello Festival Zutphen dat in augustus 2015 weer plaatsvindt. Als celliste is ze o.m. actief in ensembles zoals Pariser Quartett en Serenata.