De Middachterbank

Rond 1860 werd een speciale bank – enigszins afgescheiden van de rest – geplaatst die naast bovengenoemde naam ook vaak ‘gravenbank’ wordt genoemd. Het gewone volk kreeg banken om op te zitten maar voor de adellijke bewoners van kasteel Middachten werden in die ruimte negen stoelen met rieten zitting geplaatst. Aan de voorkant zijn wapentekens geplaatst waaronder een kroon met monogram AB (van Aldenburgh-Bentinck).

Nadat de kerkelijke gemeente Ellecom, De Steeg en Havikerwaard definitief eigenaar werd van het kerkgebouw, is met de bewoners van Middachten afgesproken dat niet alleen de Middachter bank maar ook de rouwborden en de grafkelder in eigendom van de grafelijke familie van Middachten blijven.