Inloopconcert Cappella Calluna

mei 16, 2016 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Op zondagmiddag 11 september 2016 treedt Cappella Calluna op in de Dorpskerk van Ellecom.

Cappella Calluna is een a-capellakoor uit Apeldoorn onder leiding van Marieke Lodder. Het koor werkt op projectbasis en voert in de regel twee projecten per jaar uit. Voor ieder project kunnen nieuwe leden zich aanmelden. De samenstelling van het koor wijzigt dan ook per uitvoering.

Cappella Calluna maart 2016

Zo’n veertig jaar geleden begonnen als koor, dat uitsluitend oude muziek zong, is hun repertoire heden ten dage gevarieerder: het loopt van middeleeuws tot modern. Zij kiezen doorgaans niet voor het meest gangbare, maar laten juist graag de minder bekende componisten en composities horen.

Het concert vindt plaats tijdens de Open Monumentendag 11 september en betreft een inloopconcert met vrije gift. Het programma (met uitleg) duurt ongeveer 45 minuten en wordt 2x uitgevoerd, om 15.00 uur en om 16.00 uur.

Programma

Voor de Open Monumentendagen 2016 met het thema Iconen en Symbolen heeft Cappella Calluna een programma samengesteld rond de mystica Hildegard van Bingen.

Hildegard, een zeer opmerkelijke vrouw, die van 1098 tot 1179 leefde, kan gezien worden als een middeleeuws icoon. Zij was abdis van het vrouwenklooster op de Rupertsberg bij Bingen aan de Rijn en o.a. actief op het gebied van de sterrenkunde, de poëzie, de plantkunde en de muziek.

Het koor zingt van haar een aantal gezangen w.o. Aer enim volat en Hodie aperuit.

De hedendaagse componisten Cheryl Lynn Helm (1957) en Ivan Moody (1964) lieten zich inspireren door Hildegard en zetten O Virtus sapientiae en O quam miribilis op muziek.

Caroline Marçot (1974) tenslotte nam een tekst van een andere mysticus, de 16e-eeuwer Johannes van het Kruis, als uitgangspunt voor haar compositie Cantar del Alma.