Kerstconcert

december 2, 2014 in Uncategorized door Gerard van Rijn

Kerstconcert met harpmuziek

Op zondagmiddag 21 december wordt in de Dorpskerk van Ellecom een bijzonder kerstconcert gegeven met medewerking van de harpisten Edward Witsenburg, Julia Stegeman en Jenny van Tol.

Aanvang 15.30 uur, de kerk is open vanaf 15.00 uur. Entree €7,50 per persoon. Na afloop is er gelegenheid na te praten.

Het programma begint met Joy to the World, een kerstlied waarvan de muziek van G.F. Händel is. Verder Kerstliederen uit vele landen: Frankrijk, Spanje, Italië, Schotland en Colombia. Als laatste staat op het programma diverse gedeelten uit A Ceremony of Carols van Benjamin Britten, bewerkt voor drie harpen.

Harpconcerten in Ellecom zijn vooral bekend geworden door de jaarlijkse harpconcerten op initiatief van Ank van Campen met een optreden van de gebroeders Witsenburg.

Een korte beschrijving van de drie bekende musici die op 21 december a.s. optreden:

Edward Witsenburg Edward Witsenburg is de nestor van de Nederlandse harpisten. Zijn carrière omvat een tijdspanne van ruim 50 jaar. Hij zet de traditie voort van de destijds befaamde Nederlandse harpiste Rosa Spier, beroemd om haar expressieve spel. Na tien seizoenen in verschillende symfonie-orkesten te hebben gespeeld, concentreerde hij zich – naast het optreden – vooral op de pedagogiek van het harpspel. Hij bekleedde onder andere een professoraat aan de Universität Mozarteum in Salzburg. Edward Witsenburg gaf vele concerten in Nederland en in het buitenland. Hij heeft met Nikolaus Harnoncourt samengewerkt, waaronder aan Monteverdivoorstellingen van het Opernhaus te Zürich. In de loop der jaren heeft hij een harpverzameling opgebouwd, die reikt van de Middeleeuwen tot de moderne tijd. Deze collectie omvat diverse originele oude instrumenten en een aantal kopieën. Hij geeft “lecture recitals” waarin hij een keur van deze harpen demonstreert.

Julia Stegeman  Volgens de ouders van Julia Stegeman zong zij al voordat zij kon praten. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Julia, toen zij op negen jarige leeftijd harp ging spelen, daarbij ging zingen. Zij wist toen nog niet dat zingen en daarbij spelen op de harp in de Keltische landen eeuwenlang traditie is geweest. Dat besef kwam pas toen zij een Schotse harpiste hoorde zingen en spelen en helemaal gegrepen werd door het repertoire. Cursussen in de Keltische landen waren het gevolg en het vertellen, spelen en zingen bij de harp werd een tweede natuur. Geïnspireerd door de prachtige mythen en sagen en de muziek uit deze landen heeft zij een breed repertoire opgebouwd dat zij regelmatig ten gehore brengt naast het klassieke harp repertoire dat zij ook beheerst. Tijdens haar conservatorium opleiding in Den Haag waar zij klassieke (pedaal)harp studeerde gaf zij al menige cursus op de Keltische (kleine) harp, en nog steeds is dat een jaarlijks terugkerende bezigheid. Naast haar uitvoeringspraktijken werkt zij ook als vakleerkracht muziek op een basisschool, geeft zij schoolconcerten en is zij methodiekdocent aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een veelzijdig musicus in de traditie van de barden uit vroeger tijden: uitnodigend, vertellend, meeslepend, ontroerend en uitbundig. Laat u door Julia meenemen naar de landen waar de legenden nog springlevend zijn en de muziek ook zonder woorden verhalen verteld.

Jenny van Tol  Jenny van Tol is op 10- jarige leeftijd begonnen met het bespelen van de keltische harp. Na enkele jaren is zij daarnaast de pedaalharp gaan bespelen.
Jenny heeft bij Edward Witsenburg gestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, waar zij zowel het diploma Docerend Musicus als het diploma Uitvoerend Musicus behaalde. Naast haar studie aan het conservatorium heeft Jenny diverse masterclasses gevolgd, o.a. bij Tania Tauer, Alice Giles, Elizabeth Fontan-Binoche en Sarah O’Brien.
Jenny van Tol verleent regelmatig solistische medewerking aan concerten, evenementen en kerkdiensten. Tevens vormt zij samen met fluitiste Marie-Christine Goergen het duo “Marquant”.