Open Monumentendagen 2016

mei 17, 2016 in Uncategorized door Gerard van Rijn

De Open Monumentendagen 2016 vinden plaats in het weekend van 10 en 11 september met speciale aandacht voor het thema Iconen en Symbolen. Informatie hierover wordt door het Comité Open Monumentendag Rheden-Rozendaal verspreid.

In het kader van de Open Monumentendagen is op zaterdag 10 september en zondag 11 september de Dorpskerk van Ellecom geopend van 11.00 – 17.00 uur en gratis toegankelijk voor het publiek. Belangstellenden zijn welkom om de kerk, het interieur, de kerkhoftuin en de grafkelder te bezichtigen. In en rond de Dorpskerk treft u tal van symbolen aan, onlosmakelijk verbonden met de eeuwenoude geschiedenis van de Dorpskerk.

Icoon kerk JV IMG_3153kleinIn de Dorpskerk is recentelijk een zeer bijzondere oude icoon ontdekt van de Heilige Margaretha of Marina van Antiochië. Deze icoon is vermoedelijk een verkleinde en in spiegelbeeld uitgevoerde versie van de veel grotere icoon in het ‘Byzantijns en Christelijk Museum’ te Athene, die afkomstig is van het klooster Agios Gerasimos op het Griekse eiland Kefalonia en mogelijk geschilderd is op Kreta in de late 14e of vroege 15e eeuw. Een afbeelding op ware grootte van laatstgenoemde icoon is onderdeel van een kleine expositie, gewijd aan de icoon in de Dorpskerk.

Op zaterdagmiddag 10 september van 14.00-14.30 uur wordt een lezing verzorgd over iconen door iconenkenner en -schilder de heer P.G. van der Heide. Daarbij zal hij samen met zijn vrouw ook enkele bijpassende Oud-Russische liederen zingen.

Op zondagmiddag 11 september geeft het projectkoor Cappella Calluna een inloopconcert (met vrije gift) om 15.00 uur en 16.00 uur. Meer informatie over koor en programma vindt u elders op deze website.